Mea Fysio Nijmegen Centrum, Vlaamsegas 2, 6511 HR Nijmegen

Gebroken heup – Valangst bij ouderen

Gebroken heup - Valangst bij ouderenEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Door het trauma van de val met de gebroken heup blijft/wordt een groot deel van de ouderen angstig.

Zij hebben minder zelfvertrouwen en vermijden lopen en andere activiteiten. Dan dreigt een duivelse spiraal: minder doen betekent spierverlies. Daardoor kun je minder, word je nog angstiger en doet dus nog minder.

Valangst bij ouderen
Omdat bijna de helft van de ouderen na een heupfractuur valangst heeft is dit een groot probleem voor een goed herstel en voor het succesvol zelfstandig thuis blijven wonen. Nu is het niet zo problematisch als je jezelf niet meer ziet parachutespringen of skiën, maar als je lopen vermijdt vormt dat een enorme bedreiging voor het gewone leven.

Gebroken heup en herstel
Het betekent dat je niet herstelt en afhankelijk blijft/wordt van anderen. Veel ouderen komen na een gebroken heup niet meer terug op hun oude niveau. Bij hen vermindert de kwaliteit van leven. Ze moeten hun eigen huis inruilen voor een verzorgingshuis of gaan van een verzorgingshuis zelfs naar een verpleeghuis. Van de mensen die wel teruggaan heeft een groot deel blijvend hulp nodig.

Valangst komt bij 63 procent van de groep 65-plussers voor.

Consequenties valangst
Het heeft twee consequenties. Ten eerste verkrampen mensen, waardoor het risico om te vallen toeneemt. Ten tweede gaan ze minder actief oefenen bij de fysiotherapeut, waardoor het lichaam zwakker wordt. Hierdoor belandt deze groep in een neerwaartse spiraal. Veel ouderen durven na thuiskomst de straat niet meer op of zijn bang om te vallen tijdens het aankleden. Die angst leidt vaak tot nog meer angst.

Oplossing valangst
De oplossing is om juist over deze angst te praten. Er moet extra aandacht komen voor dit psychologische aspect. En deze groep mensen moet meer bewegen zodat het lichaam sterker wordt. Men krijgt dan meer zelfvertrouwen, waardoor de valangst afneemt. Zo worden er letterlijk en figuurlijk stappen gemaakt.

 

Mea Fysio Nijmegen Centrum

 

…maakt bewegen mogelijk

Call Now Button