Mea Fysio Nijmegen Centrum, Vlaamsegas 2, 6511 HR Nijmegen

Kaakproblemen

KaakproblemenHet is onvoorstelbaar hoe vaak kaakproblematiek wordt vergeten. Naar schatting komen bij ongeveer 20% van de mensen kaakproblemen naar voren.

Verder blijkt uit de praktijk dat kaakklachten ervoor kunnen zorgen dat jij andere klachten in jouw lichaam ontwikkelt zoals bijvoorbeeld hoofdpijnklachten, gewrichtsproblemen, oogproblematiek, schouderpijn, etc. De kaakproblemen zijn over het algemeen zeer goed te behandelen. De oorzaak van de kaakproblemen speelt hierbij een belangrijke rol.

Wat zijn kaak(gewrichts)problemen?
De kaak wordt vaak vergeten in de zoektocht naar de oorsprong van uw klachten. Kaakproblematiek komt naar schatting bij 20% van de mensen voor. Kaak(gewrichts)problemen kunnen verschillende klachten veroorzaken zoals functieverlies, pijn rond/nabij de kaak en zelfs uitstralende pijn naar andere gebieden. Deze klachten worden vaak toegeschreven aan stress, migraine en onverklaarbare zenuwpijn terwijl er vaak sprake is van een TMDJ (temporomandibular joint disorder) / CMD (craniomadibular disorder); met andere woorden kaak(gewrichts)problematiek.

De kaak kan op verschillende manieren een veroorzaker worden van klachten. In het kaakgewricht kunnen er problemen ontstaan door verschuiving van de discus (kraakbeenschijf) en artrose (slijtage). De kaakspieren kunnen echter ook een bron van klachten zijn door triggerpunten in de spier (myofasciale pijn) en pees- en bandproblematiek. Ook mogen de belangrijke verbintenissen tussen de kaak en het oor en de kaak en het gebit niet worden vergeten.

Personen met de kaak als bron van het probleem kunnen verschillende klachten ervaren. Men kan beperkt worden in de bewegelijkheid van het kaakgewricht. Dit uit zich in problemen met kauwen, de mond niet volledig kunnen openen, blokkade, etc. Ook kunnen er geluiden worden waargenomen tijdens kaakbewegingen zoals klikken, knisperen, knappen, etc. Men kan pijn ervaren rondom het kaakgewricht en deze pijn kan in sommige gevallen ook uitstralen naar andere gebieden (gerefereerde pijn). Deze uitstralende pijn uit zich vaak in hoofdpijnklachten, spanningshoofdpijn, gewrichtsproblemen, duizeligheid, oogproblematiek, schouderpijn, nekklachten, oorklachten, etc.

Factoren die kaakgewrichtsproblemen kunnen veroorzaken 

  • Tandenknarsen
  • Overbelasting
  • Niet goed glijden van het kaakgewricht
  • Verschillende aandoeningen

Hoe wordt de diagnose gesteld
De diagnose kaak(gewrichts)problematiek kan worden gesteld door een kaakchirurg (of gespecialiseerde tandarts). De chirurg bevestigt of het gaat om een probleem ‘binnen’ het kaakgewricht zoals ontsteking, discusproblematiek, tumoren, fracturen etc. Een RX scan kan de diagnose bevestigen en in sommige gevallen kunnen andere scans geïndiceerd zijn. Wanneer er sprake is van beperkte bewegelijkheid van het kaakgewricht kan in sommige gevallen een kaakfunctieonderzoek (onder narcose) nodig zijn. Hierbij gaat men na of de verminderde bewegelijkheid wordt veroorzaakt door een blokkade in het kaakgewricht of door de spieren.

Wat is de behandeling
Er zijn verschillende behandelingen die kaak(gewrichts)klachten kunnen verminderen of zelfs kunnen oplossen. De behandeling is sterk afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

Vaak worden pijnstillers (zoals ibuprofen) voorgeschreven om de pijn te verlichten. Wanneer deze pijn wordt onderdrukt krijgen de kaakspieren de kans om zich te ontspannen, wat kan resulteren in verlichting. Ook kan er gebruik gemaakt worden van fysiotherapeutische oefeningen zoals stretchen, dry needling, triggerpointtherapie, massagetherapie etc. In sommige gevallen is het ook aangewezen om ijs-warmte therapie te gebruiken om de pijn tijdelijk te verlichten.

Een andere veelvoorkomende behandeling is de spalk/opbeetplaat. Deze dienen 24 uur of alleen ’s nachts te worden gedragen. Deze ondersteuning kan zorgen voor rust en dwingt de kaak in zijn natuurlijke positie. Deze behandeling heeft echter ook een keerzijde. Door het permanent veranderen van de beet kan het probleem groter worden.

Afhankelijk van de ernst van de situatie kunnen ingrijpende behandelingen geïndiceerd zijn. Deze behandelingen kunnen zijn: tandheelkundige reconstructie behandelingen, kaakspoeling, chirurgische interventie, etc. Operaties worden gezien als laatste redmiddel. Vaak probeert men eerst een lokale injectie met pijnstillende werking voordat er ingrijpende maatregelen worden genomen.

 

Mea Fysio Nijmegen Centrum

 

…maakt bewegen mogelijk

Call Now Button