Mea Fysio Nijmegen Centrum, Vlaamsegas 2, 6511 HR Nijmegen

Herfstblues Tips

Herfstblues tipsNu de dagen korter, natter en kouder worden, hebben we allemaal wel eens last van de “Herfstblues”.

Bij sommige mensen neemt dat extreme vormen aan: zij voelen zich somber, uitgeput en prikkelbaar. Ze zouden het liefst de hele dag in bed liggen en een winterslaap houden. Is dit het geval dan is er sprake van een seizoensgebonden depressie of SAD (Seasonal Affective Disorder).

Een seizoensgebonden depressie begint doorgaans in oktober-november en duurt tot maart-april. 5 tot 10% van de bevolking heeft daar last van en nog eens 10 tot 20% in een mildere vorm, zoals de herfstblues.

De belangrijkste oorzaken zijn een tekort aan zonlicht en een ontregeling van de biologische klok. Lichttherapie heeft bij meer dan 70% van de mensen met een seizoensgebonden depressie een gunstig effect.

Het beste resultaat wordt bereikt als mensen al bij de eerste symptomen van de depressie lichttherapie krijgen. Daarvoor moet men plaatsnemen voor een speciale lichtbak met een licht-intensiteit die varieert van 2.500 tot 10.000 lux. Ter vergelijking: gewoon kunstlicht binnenshuis bereikt zelden meer dan 500 lux.

De toestellen zijn voorzien van speciale UV-filters om beschadiging van de huid te voorkomen. De ontregeling van de biologische klok is van invloed op de aanmaak van melatonine dat op zijn beurt de productie van neurotransmitters en stresshormonen beïnvloedt. Deze stoffen, zoals serotonine, noradrenaline, dopamine en cortisol hebben veel invloed op je stemming, eetlust, concentratie- en prestatievermogen. Lichttherapie verlaagt ook de concentratie van melatonine in het bloed.

Herfstblues Tips

Wat doe je eraan?

  • de eenvoudigste vorm van lichttherapie is veel buiten zijn in het volle licht. Bijvoorbeeld elke dag een uur wandelen;
  • een zonvakantie in de winter is ideaal;
  • hou een regelmatig dag- en nachtritme aan: slaap zo min mogelijk overdag;
  • eet gezond: veel fruit en groenten, weinig suiker en vet;
  • drink veel water en weinig alcohol;
  • maak tijd voor je vrienden, ook al heb je meer zin om je alleen thuis terug te trekken;
  • omring jezelf met dingen die je vrolijk maken, zoals bloemen of kleding in warme kleuren.

Neem contact op met je huisarts als je langere tijd last hebt van depressieve gevoelens en de klachten niet minder, maar steeds erger worden. 

 

Mea Fysio Nijmegen Centrum

 

…maakt bewegen mogelijk

Call Now Button