Mea Fysio Nijmegen Centrum, Vlaamsegas 2, 6511 HR Nijmegen

Rugpijn

RugpijnRugpijn is er in alle soorten en maten. Je kunt heftig last hebben van je rug zonder dat er een aantoonbaar probleem in je rug kan worden vastgesteld. Ook kun je een aantoonbare afwijking in je rug hebben zonder dat er enige pijn aan te pas komt.

Er zijn dus verschillende soorten rugpijn en daarbij behorende rugaandoeningen. Als je weet van welke soort rugpijn je last hebt is de eerste stap gezet op weg naar de oplossing van je klachten. Rugpijn is één van de meest voorkomende soorten pijn. Rugpijn is storend bij dagelijkse activiteiten, waardoor normale bezigheden moeilijker worden. De precieze oorzaak van deze rugpijn wordt vaak niet gevonden maar de symptomen kunnen worden verlicht.

 

Verkeerde belasting

Rugklachten zijn meestal het gevolg van verkeerde belasting. Pijn kan ontstaan doordat je meer tilt dan je rug kan verdragen. Hoeveel je kunt tillen verschilt van persoon tot persoon. Zo zouden meisjes in de leeftijd van zestien tot achttien jaar zich tot een gewicht van maximaal 12 tot 15 kilogram moeten beperken. Voor jongens van die leeftijd geldt een maximumgewicht van 15 tot 20 kilogram. Ook volwassen vrouwen kunnen maar beter niet meer dan dat tillen. Bij mannen ligt de grens bij ongeveer 40 kilogram.

Ook het eenzijdig en statisch belasten van je rug kan tot pijn leiden. Dat betekent dat er langdurig een geringe kracht wordt uitgeoefend op je rug. Zeker als je daarbij niet rechtop staat of het gewicht niet gelijk is verdeeld. Rugpijn kan tevens ontstaan door onderbelasting. Ook voor je rug geldt namelijk: rust roest.

Zittend werk en weinig beweging zorgen voor een slechte doorbloeding. De spieren die je wervelkolom in balans moeten houden worden slap, de kolom zelf wordt stijf en er treedt eerder botontkalking op.

Ten slotte bestaat er nog een fenomeen dat we psychische of emotionele overbelasting noemen. Als je niet goed in je vel zit en je spieren voortdurend aangespannen zijn, zelfs als je slaapt, kan ook overbelasting van je rug ontstaan.

Voorkom rugklachten

 • gebruik bij het tillen meer je benen; je rug wordt zo minder belast;
 • houd bij bukken en tillen altijd je rug recht en span je buikspieren;
 • houd de last die je moet tillen zo dicht mogelijk bij je lichaam;
 • draai nooit met je rug terwijl je iets tilt; dit kan de structuren in je rug beschadigen;
 • vermijd bewegingen en sportoefeningen waarbij je je rug hol trekt;
 • let op je gewicht. Overgewicht schaadt;
 • doe buik- en rugversterkende oefeningen om je houding te verbeteren;
 • zorg voor goed schoeisel bij het sporten;
 • zit, lig of sta nooit lang in dezelfde houding;
 • loop niet of zo min mogelijk op hoge hakken;
 • gebruik een goede bureaustoel met een hoge, verstelbare rugleuning, kantelbare zitting en verstelbare armleuningen;Slaap op een matras dat de natuurlijke positie van je wervelkolom in stand houdt. Zorg daarbij voor een harde onderlaag.

Rugpijn kan ontstaan door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging. Deze pijn kan chronisch of acuut zijn. Hoe intens deze pijn is hangt af van hoe je er mee omgaat.  Rugpijn kan actief worden aangepakt om deze hinder te verminderen.

Tips om rugpijn aan te pakken

 • goede nachtrust! Een goede nachtrust voorkomt ergere pijn. En slaap je op je buik? Dit kan rugklachten geven. Probeer op je rug of zij te slapen;
 • sporten. Door regelmatig te bewegen worden je spieren soepeler en sterker en zal de bloedsomloop verbeteren. Hierdoor loop je minder kans op blessures, zoals rugpijn;
 • een goede werkplek. Probeer altijd je voeten plat op de grond te zetten en zet je scherm op de juiste hoogte. Hierdoor hoef je niet je nek te buigen.

Veel mensen denken bij rugpijn juist het tegenovergestelde, maar het beste is om zoveel mogelijk in beweging te blijven, ook als het pijn doet.

 

Mea Fysio Nijmegen Centrum

 

…maakt bewegen mogelijk

Call Now Button