Mea Fysio Nijmegen Centrum, Vlaamsegas 2, 6511 HR Nijmegen

Voeding en Sport

De voeding van iedere sporter begint met een gezonde basisvoeding. Sport je op recreatief niveau, dan zul je genoeg hebben aan een gezonde voeding in de basis. Wil je meer, wil je je prestaties verbeteren, langer op een intensief niveau kunnen trainen of een sneller herstel na een zware inspanning, dan kan een goede sportvoeding je helpen. 

De basis voor een gezond lichaam is een gezonde voeding. Een gezonde basisvoeding levert je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vocht en voedingsvezels. Iedereen heeft al deze voedingsstoffen nodig. Wanneer de basisvoeding in orde is, heb je een goede basis gelegd voor optimale sportprestaties. Sport is passie en sporters willen graag één ding: winnen… Met een goed getimede en uitgebalanceerde sportvoeding kun jij het beste uit jezelf en uit je team halen. Wil jij hier meer over weten? Neem dan eens contact op

Schone voeding
Deze titel kan allerlei associaties oproepen zoals: goed gewassen, geen genetisch gemodificeerde bestanddelen, geen E-nummers, geen doping, etc. Binnen de sport wordt schone voeding gedefinieerd als een voeding zonder lege calorieën; oftewel een voeding met een hoge nutriënt dichtheid. Sporters zijn gebaat bij zo’n hoogwaardige voeding voor het verbeteren van hun prestaties en om hun gezondheid te beschermen.

De tunnel in
Sporters willen doorgaans maar één ding en dat is WINNEN. Daarvoor wordt alles keurig op elkaar afgestemd. Er wordt intensief getraind, de technische details van de sportuitrusting worden gecheckt, want de outfit moet als gegoten zitten. Daarnaast is het op tijd rust nemen belangrijk. Mentaal moet ook alles kloppen. Geen afleiding meer of andere dingen die verstorend zouden kunnen werken. Het is trainen, eten, slapen, concentratie opbouwen en nog één of twee keer een trainingswedstrijd om de ultieme prestatie neer te zetten.

Sporters dienen voldoende basiskennis over voeding te hebben om goede keuzes te kunnen maken. Daarnaast moeten ze snappen hoe ze hun voedingsstoffeninname het beste kunnen timen. Voor de prestatie zijn brandstoffen belangrijk en na de prestatie moet het beschadigde spierweefsel herstellen en de brandstofvoorraden moeten worden aangevuld.

Voeding en Sport – Energie en herstel
Tijdens de prestatie zelf moet er voldoende brandstof in de spieren aanwezig zijn, dus moet er vooraf voldoende reserve in de vorm van glycogeen aanwezig zijn in de spieren. Dat kan worden bereikt door voldoende te eten van brood, en broodvervangers, fruit, aardappelen, rijst en (volkoren)pasta.

De krachtsporter heeft een hogere eiwitbehoefte en zal dus meer vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivelproducten moeten nemen dan de sporter die een duurprestatie moet leveren. De duursporter heeft nog altijd een hogere eiwitbehoefte dan een ‘gewone consument’, omdat hij/zij meer spierarbeid levert en er dus meer eiwit nodig is voor het spierherstel. Het vetgehalte wordt laag gehouden, om te voorkomen dat er “loos gewicht” bijkomt.

Voeding en Sport – Vitamines en mineralen
Als er meer eiwitten en koolhydraten worden ingenomen is er ook een verhoogde behoefte aan sommige vitamines van het B-complex. Aan deze behoefte is gemakkelijk met de gewone voeding te voldoen als er gekozen wordt voor magere vleessoorten en zuivelproducten, veel groente, fruit en volkoren graanproducten. Dit zijn allemaal voedingsmiddelen met een hoge nutriëntendichtheid, oftewel “schone voeding”.

Een goed uitgebalanceerde voeding helpt om sportieve prestaties te verbeteren en de gezondheid te beschermen en dat geldt voor sporters op allerlei niveau’s.

Zijn er dan echt geen voedingssupplementen nodig?
De sporter die zijn voeding goed samenstelt heeft geen voedingssupplementen nodig, maar rondom trainingen en herstel dient er op tijd toevoer te zijn van vocht, eiwit en koolhydraten. En dan kan het gemakkelijk zijn om een kant en klare sportdrank of een preparaat in poedervorm te gebruiken. Extra vitamines en mineralen zijn doorgaans niet nodig mits er een goed samengetelde voeding wordt gebruikt, en daar zit nu net de crux… Daarvoor is kennis en discipline nodig.

Toch supplementen gebruiken? Beperk het doping risico!
Het gebruik van voedingssupplementen kan echter leiden tot onbedoelde overtredingen van het dopingreglement omdat voedingssupplementen vervuild kunnen zijn met dopinggeduide stoffen. Sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles en die voedingssupplementen willen gebruiken of waarvoor het gebruik van voedingssupplementen nodig is doen er verstandig aan om alleen gebruik te maken van voedingssupplementen die voldoen aan de criteria van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT).

 

Mea Fysio Nijmegen Centrum

 

…maakt bewegen mogelijk

Call Now Button