Mea Fysio Nijmegen Centrum, Vlaamsegas 2, 6511 HR Nijmegen

Wánneer we eten even belangrijk als wát we eten

Wánneer we eten even belangrijk als wát we etenEr is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar het effect van het tijdstip waarop we eten op de gezondheid. Maar uit een Britse overzichtsstudie blijkt dat eten op onregelmatige tijden samengaat met een hoger risico op het metabool syndroom (een combinatie van een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en obesitas).

De laatste decennia zijn onze voedingspatronen sterk veranderd. We slaan vaker het ontbijt over, eten vaker buitenshuis, eten snel iets onderweg, snacken meer, eten later op de dag, enz. We volgen eerder onze ‘sociale klok’ dan onze biologische klok. En dat is nadelig voor onze gezondheid.

Verschillende metabole processen in ons lichaam volgen een circadiaan patroon, zoals de eetlust, spijsvertering en het metabolisme van vet, cholesterol en glucose. En dit is van invloed op het functioneren van onze organen, met name de lever en de darmen.

Kleine maar frequente maaltijden worden in veel diëten aangeraden, maar sommige studies hebben aangetoond dat een groter aantal maaltijden samengaat met een groter risico op obesitas. De auteurs van deze studie adviseren drie volwaardige maaltijden per dag.

Behalve de impact van wát en wánneer we eten moet ook rekening gehouden worden met wie we eten zeggen de onderzoekers. In Frankrijk en mediterrane landen zijn er op gezette tijden maaltijden met de hele familie en dat draagt ook bij aan gezonde eetgewoonten bij kinderen en adolescenten.

Dat van mediterrane voeding aangetoond is dat het gezonder is kan dus niet alleen te maken hebben met het feit dat meer groenten, olijfolie en vis wordt geconsumeerd. Dat de maaltijden in deze landen op regelmatiger tijdstippen plaatsvinden kan net zo goed van invloed zijn.

 

Mea Fysio Nijmegen Centrum

 

…maakt bewegen mogelijk

Call Now Button