Mea Fysio Nijmegen Centrum, Vlaamsegas 2, 6511 HR Nijmegen

Voeding en Kind

Dankzij ons voedsel functioneert ons gehele lichaam zoals het functioneert; het slaapt, beweegt, spreekt, voelt en denkt. Gezonde voeding vol verse plantaardige en vitale producten ondersteunt een gezonde functie van het lichaam en van een stabiele, geconcentreerde en opgewekte geest.

Toch voeden de meesten van ons instinctief; we eten datgene waartoe we ons aangetrokken voelen. Dit is veelal voeding die door de industrie is gemaakt, vol met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Dit heeft niet alleen grote consequenties voor de gezondheid op de lange termijn, maar kleurt direct ons welzijn van de dag van morgen.

In het voedingsveld wordt de zin en onzin verkondigd via alle media. Het is een wirwar aan informatie die voor een leek moeilijk te ontwarren is tot één duidelijke waarheid. En … het lastige is dat die ene waarheid ook in dit veld niet bestaat.

Het menselijk lichaam is uniek en zo is gezonde voeding voor ieder individu verschillend. Een opgroeiende puber, een stratenmaker of iemand met een reumatische aandoening; ieder individu heeft een eigen behoefte. Het lichaam geeft door klachten aan dat het niet juist gevoed wordt, meer voedingsstoffen nodig heeft of dat het voedingstoffen niet goed kan verwerken.

Waarom reageert het lichaam bijvoorbeeld met een eczeemachtige huid of regelmatige spierkrampen in de kuiten? Het is de kunst deze signalen juist te interpreteren. Hervind je intuïtie.  Kinderen die nog niet beïnvloed zijn door de kunstmatige smaken van de levensmiddelenindustrie en sterk intuïtief levende mensen weten vaak intuïtief welke voeding ze nodig hebben.

Zo kan een vegetarisch gevoed kind opeens vragen naar vlees. Dit kan een gezonde impuls zijn; het lichaam vraagt dan echt om de bouwstoffen die vlees biedt. Doordat we in deze tijd zo ver af staan van ons lichaam en onze eigen lichaamswijsheid kwijt zijn, voelen we niet meer intuïtief welke voeding kloppend is.

Door weer in contact te komen met je eigen lichaam leer je weer wat jouw lichaam als voeding nodig heeft. Kinderen; voeden of zoethouden? Een goede voeding levert kinderen de essentiële bouwstenen voor een gezonde ontwikkeling van lichaam en geest.

De huidige voeding van de meeste kinderen is echter verre van gezond. We worden verleid door talloze reclames van industrieel gemaakte producten die ver af staan van de voeding die een kind nodig heeft. Ouderlijke gevoelens als “je kind niet buiten de groep willen plaatsen” en “schuldgevoel vanwege gebrekkige aandacht door bijvoorbeeld werk”, kunnen ervoor zorgen dat je ongemerkt veel producten geeft aan je kind als zoethouder in plaats van werkelijk goede voeding. “Ach mijn kind vindt dat nu eenmaal zo lekker”.

Veel tussendoortjes lijken gezond maar zijn al snel suiker- en/of vetrijk. Ook via vruchtensappen en frisdranken is de inname van suikers enorm. Door verkeerde voedingskeuzes kan het lichaam (ook de hersenen!) van het kind niet goed ontwikkelen en kunnen klachten en aandoeningen al op een jeugdige leeftijd ontstaan. Denk hierbij aan aandachtsstoornissen zoals ADHD en diabetes en overgewicht.

Het verdient alle aandacht en prioriteit om onze kinderen werkelijk te gaan voeden. Ze verdienen het! Ook al zullen ze het er niet altijd mee eens zijn.

 

Mea Fysio Nijmegen Centrum

 

…maakt bewegen mogelijk

Call Now Button