Mea Fysio Nijmegen Centrum, Vlaamsegas 2, 6511 HR Nijmegen

Yogahouding verbetert scoliose

Yoga verbetert scoliose. Mensen met scoliose die meerdere keren per week een bepaalde yogahouding gedurende een tot twee minuten per dag volhouden, kunnen de kromming van de ruggenwervel verminderen. Dat stellen onderzoekers van de Colombia University in New York.

Eerdere onderzoeken suggereerden al dat mensen met een scoliose gebaat zijn bij yoga. De Amerikaanse Nationale Scoliose vereniging beveelt dan ook 25 yogahoudingen aan. In deze huidige studie keek onderzoeker Loren Fishman samen met haar collega’s naar het effect van de zijplank bij 25 mensen met verschillende typen van scoliose.
De onderzoekers leerden de deelnemers de houding en gedurende de eerste week moesten ze de houding iedere dag 10 tot 20 seconde vasthouden. Daarna moesten de patiënten de houding dagelijks zo lang mogelijk volhouden, maar alleen aan de zwakkere kant van hun ruggenwervel.

Resultaten
Gemiddeld waren de deelnemers in staat om de houding 1,5 minuut vast te houden. Hierdoor nam de kromming van de ruggenwervel gemiddeld met 32 procent af. De deelnemers die meer dan vier keer per week de yoga pose deden hadden de grootste verbetering.

Volgens de onderzoekers is yoga vooral voor adolescenten met scoliose een goede behandelmethode. Dagelijks de oefening thuis doen, gaat gepaard met minder psychologische en zelfvertrouwen problemen dan wanneer zij een brace moeten dragen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Global Advances in Health and Medicine.

 

Mea Fysio Nijmegen Centrum

 

…maakt bewegen mogelijk

Call Now Button